DRUŠTVENI ZABORAV

Russel Jacoby

DRUŠTVENI ZABORAV


Godina izdanja: 2014
166 stranica
meki uvez
ISBN:9789539929853
Cijena:

Russel Jacoby je povjesničar, profesor na Univerzitetu UCLA u SAD-u. Knjiga Social Amnesia (podnaslov: Kritika suvremene psihologije od Adlera do Lainga) je teorijska kritika revizije frojdovske teorije samospoznaje, koja u krajnjoj liniji dovodi do „društvenog zaborava“ potisnutih ali uvijek prisutnih fenomena, koji potom represivno izbijaju na površinu, nanoseći društvu neprocjenjive štete.

Russel insistira na kritičkoj teoriji, ingeniozno spajajući marksizam i frojdizam, kao dva teorijska koncepta kadra da objasne duboke društvene fenomene i procese, ali koji su također pretrpjeli „zaborav“, bilo putem revizionizma, bilo putem konformističkih formi mišljenja. Pri tome razmatra i sučeljava cijelu lepezu novonastalih teorijskih stavova – onu Ericha Fromma, H. Marcusea, W. Reicha, Alfreda Adlera i drugih do terapijskih metoda Lainga i Koopera. Ovo „novo čitanje Freuda“ i apliciranje njegove teorije na novonastale društvene fenomene (kao što je konzumerizam, ili konformizam npr.) zagovara vraćanje ka izvornoj teoriji Freuda i ka izoštravanju i daljem razvijanju kritičke teorije.

Knjiga je neprocjenjiv vodič i uputa u druge teorijske izvore. Stoga je izuzetno važna za studente (psihologije i filozofije prije svega), intelektualce i sve koji se bave društvenim i povijesnim temama. U poplavi empirijskih pristupa i banalizacije psihologije, povratak teorijskim vodičima čini nam se uputnim i korisnim.

Knjiga Social Amnesia nije nikada prevedena i tiskana u Hrvatskoj. Vlasnik copy-righta je sam Russell Jacoby, a nakladnik je u izravnoj prepisci sa autorom dobio pravo objavljivanja za Hrvatsku. U očekivanju smo potvrde da prof. Jacoby napiše i uvodnu riječ za hrvatske čitatelje.

Sadržaj knjige:
Uvod i predgovor
I – Društveni zaborav i nove ideologije
II – Revizionizam: potiskivanje teorije
III – Konformistička psihologija
IV – Negativna psihoanaliza i marksizam
V – politika subjektivnosti
VI – Teorija i terapija (I): Freud
VII- Teorija i terapija (II): Laing i Cooper

Knjiga je na neki način inauguralna – uvod u ostala njegova djela, jer sadrži bazične postavke Russellova razmišljanja, kao i teorija i teoretičara o (i sa) kojima će i kasnije polemizirati, te je stoga naš izbor pao upravo na ovo njegovo djelo.

Adresa

Shura Publikacije
Pobri, Ulica Dragi 22
51 211 Matulji - Opatija
Hrvatska

Kontakt

Email: shura.publications@gmail.com
Mob: +385 (0)92 110 55 11
Tel: +385 (0)51 70 91 29

";