IZBRISANI

Uršula Lipovec Čebron, Jelka Zorn

IZBRISANI

Prijevod: Mirna Popadić
Godina izdanja: 2013
250 stranica
meki uvez
ISSN1847-3067
Cijena: 120.00

Knjiga Izbrisani govori o događajima iz naše nedavne prošlosti, kada su se nakon raspada Jugoslavije formirale nove nacionalne države i kada su, zbog eskalacije nacionalizama, mnogi pripadnici manjinskih grupa došli pod udar raznih oblika diskriminacije. Jedan od sofisticiranih načina bilo je birokratsko "brisanje" iz evidencije stanovnika koje je, što se tiče Slovenije, svoj epilog dobilo na Sudu za ljudska prava u Strassbourgu. Veliki boj ljudi imaju slična iskustva, a kuriozitet ove knjige-zbirke pripovijesti (te znanstvene analize koja ih prati) je da u njoj akteri pričaju sami vlastitu povijest. Tako povijest prestaje biti ekskluzivni prostor stručnjaka (historičara prije svega) i oficijelne interpretacije.

Knjiga je jedan minuciozan uvid u našu stvarnost, fluidnu i neprozirnu istovremeno - događaji izmiču spoznaji, smjenjuju jedan drugoga, a u isto vrijeme čvrste strukture vladanja ne dozvoljavaju uvide u procese, nastojeći biti njihovim jedinim javnim tumačima. U takvoj situaciji znanstveni uvid u našu kafkijansku realnost pokazao se nužnim i jedino učinkovitim.

Knjigu su uredile Uršula Lipovec Čebron i Jelka Zorn, objavljena je 2011. u nakladi Sanje iz Ljubljane. Njima zahvaljujemo na iskrenoj i kolegijalnoj suradnji za njeno objavljivanje na hrvatskom jeziku.

Najzad, zbog šutnje i nespremnosti na priznanje krivice počinitelja nasilja nad tisućama nevinih žrtava, te stoga nepravde koja i dalje traje, knjiga je prije svega posvećena žrtvama birokratske, ratne i ine bešćutnosti. Tu posvetu je napisala jedna od nas:

"Za žrtve Vukovara. Za žrtve Oluje i Bljeska. Za žrtve Jasenovca. Za žrtve Srebrenice. Za žrtve Kragujevca. Za žrtve Sarajeva. Za žrtve i Sremske i Kosovske Mitrovice. Za žrtve Aušvica. Za žrtve Palestine. Za žrtve Belfasta. Za žrtve Sremskog fronta. Za žrtve Sutjeske i Neretve. Za žrtve Perl Harbora. Za žrtve Hirošime i Nagasakija. Za žrtve Iraka i Irana. Za žrtve Sudana i Somalije. Za žrtve Ruande. Za žrtve u Japanu. Za žrtve na Filipinima. Za žrtve Aboridžinske. Za žrtve Crnačke. Za Gandija. Za Martin Luter Kinga. Za Rozu Luxemburg. Za žrtve križarskih ratova. Za žrtve inkvizicije. Za žrtve različitih - izama. Za žrtve različitih mržnji. Za Luku Ritza. Za žrtve svih oblika nasilja. Za žrtve PTSPa. Za žrtve diktaturskih društava/ sistema/organizacija... Za žrtve Majke Prirode. Za žrtve jadnih i nevinih životinja. Za dragu Anu Frank. Za jadnu djecu mlade žene i muškarce koji/koje su izvršile samoubistvo uslijed pritisaka života i nasilja i izolacije. Za žrtve svih vremenskih neprilika. Za žrtve pijanih vozača/ica. Za žrtve lopovskih sistema. Za žrtve korporacija. Za žrtve religijskih dogmi. Za sve žrtve plemenskih nacionalnih grupnih manipulacija i hipnoza. Za žrtve siromaštva...gladi..i za žrtve bogatstva... Za sve žrtve na ovom svijetu... nek vam duša počiva u miru... ispričavam se i izvinjavam svima koje sam totalno slučajno, emotivna i rasplakana, zaboravila... kad shvatimo, da smo smo svi/sve bili/e na listi žrtvi, il' jesmo, il' to možemo postati... Možda će svijetom zavladati moja tražena Lapicaša.. Love (Ljubav) Peace (Mir) CAring (Brižnost) ShAring (Dijeljenje). Namaste." Goga Lapicaša Sremac (facebook poruka svima 18.11.2013.)

Adresa

Shura Publikacije
Pobri, Ulica Dragi 22
51 211 Matulji - Opatija
Hrvatska

Kontakt

Email: shura.publications@gmail.com
Mob: +385 (0)92 110 55 11
Tel: +385 (0)51 70 91 29

";