KAMENI OTOK

Vesna Stanić

KAMENI OTOK

Prijevod: Vesna Stanić
Godina izdanja: 2020
136 stranica
e-knjiga
ISBN: 978 953 8203 20 6
Cijena: 70.00

RANE BOLI VESNE STANIĆ

Sreo sam Vesnu Stanić prije nego što je napustila zemlju u kojoj se rodila, koje više nema, Jugoslaviju. Mnogo je vremena prošlo od tada, više od trideset godina, polovica života. Čitao sam zanimljive tekstove koje je objavljivala, članke u novinama i revijama. Pripremala se za karijeru glumice. Uz to je i slikala.

Vidio sam je, mladu, lijepu i melankoličnu, prije nego što sam je upoznao. Sudjelovala je svim svojim bićem u tragediji svoga oca: borc a u antifašističkom otporu, koji je bio nepravedno osumnjičen 1948 godine da je stao uz 'liniju' bližu Sovjetskom Savezu nego Titu i jugoslavenskoj partiji. I u Jugoslaviji je, na Golom otoku postojao takav tip kazne. Cijele su obitelji stradale zbog osude svojih roditelja.

Tekstovi Vesne Stanić, i poezija i proza, nose duboke tragove i ožiljke 'ranih jada', kako to zove Danilo Kiš kojem je ova spisateljica bliska. Bivša Jugoslavija, slavenski svijet, povijest i patnja, sjećanja i uspomene razbijene u m ozaične fragmente, vežu se i uzajamno dopunjuju u cjelini djela. Nastanila se u Italiji nastavila je pisati talijanskim i hrvatskim jezikom. Vesna Stanić premda živi u drugoj zemlji nije prestala voljeti kulturu i zemlju u kojoj je odrasla.

Čini mi s e da pisci koji usvoje jezik i kulturu zemlje u koju su došli unose u nju dio imaginarija i kulturu zemlje porijekla koji sadrže njihov jezik i kultura. Ta je pojava blagotvorna i obogaćujuća. Uvjeren sam da će je prepoznati čitaoci Vesne Stanić. Neka ih ovi redovi podsjete na to.

Predrag Matvejević

Adresa

Shura Publikacije
Pobri, Ulica Dragi 22
51 211 Matulji - Opatija
Hrvatska

Kontakt

Email: shura.publications@gmail.com
Mob: +385 (0)92 110 55 11
Tel: +385 (0)51 70 91 29

";