NAVRATI ON PONEKAD

Predrag Šneler

NAVRATI ON PONEKAD


Godina izdanja: 2016
175 stranica
meki uvez
ISBN 978-953-58605-2-5
Cijena:

Pred nama je roman prvijenac autora Predraga Šnelera, napisan srcem koje se čudi životu i svemu onome što je gradskog dječaka i mladića – odvelo u Liku u borbu 90-tih, spasilo mu život tada, kao i koju godinu ranije u gradskoj violentnoj gužvi mladosti. On osjeća tu ruku koja ga štiti u sudbonosnim trenucima. Pisanje pogovora autor je povjerio "čitateljici", koja u jednom momentu kaže: "Zbog čega nadahnuća u našim životima ako ne iz razloga da ih podijelimo s drugima?" Pred vama je dragi čitaoče dio mojega života. Roman naziva Navrati ON ponekad već samim naslovom zaintrigira čitaoca upotrebom imenične zamjenice ON koja u sebi sadrži pitanje TKO? TKO to navrati ponekad?
Čitanje te rečenice odmah probudi u nama znatiželju i maštu da posegnemo za nebrojenim mogućnostima odgovora na to pitanje. TKO je ON? ON može biti svatko! To može biti prijatelj drag, to može biti i sam vrag, neki demon što beskrajem luta pa one kojima navraća, skreće ih s puta. To može biti anđeo ili neka dobra duša koja ga prati dok život kuša. I samo lice boga to može biti kada se od životnih nedaća pokušavamo skriti pod njegove skute. ON može biti i sam autor koji nošen životnim vihorom, izazvan njima, odjednom mijenja svoju percepciju svijeta i mada još nesvjesno, ponekad se okreće i zaviruje u svoju nutrinu tražeći odgovore na smisao života. U početku navraća samo ponekad ... No, iznenadna smrt, u doba mladosti kad se o smrti još ne razmišlja ili joj se prilazi posve površno, uzdrma uobičajeni poredak stvari i gurne nas u same sebe gdje pokušavamo pronaći utjehu žudeći za odgovorima koje još nemamo. Taj preokret u našim životima pisac sasvim jednostavnom rečenicom na samom početku tako lijepo opisuje. "Nemam pojma kako sam se stvorio ovdje."
Ovo je roman hrvatske mladosti 90-tih, priča u kojoj će se prepoznati generacije mladića koji su stasali pred rat i u njemu. Knjiga puna predskazanja, strepnji i nade.
Roman ima 170 str., s desetak ilustracija, a posvećen je prijatelju koji je spasio život pisca i sam tragično nastradao.

O AUTORU
Predrag Šneler rođen je 1973. godine u Rijeci. Već u osnovnoj školi pokazuje interes za pisanje te ga njegova tadašnja profesorica književnosti Sonja Dragičević usmjerava u literarnu sekciju. Odmah skreće pozornost na svoj osebujni stil pisanja koji vješto balansira na granici između morbidnosti i realnosti. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja nastavlja izazivati pozornost svojim školskim radovima a njegov završni maturalni rad na temu "Noćni vjetar pjeva mi pjesmu" tadašnja profesorica književnosti D. Sušanj proglašava radom generacije i predviđa mu uspješnu spisateljsku karijeru. Tragičan gubitak najboljeg prijatelja potiče dužu stanku u njegovim literarnim aktivnostima ali ipak iza sebe ostavlja nikad objavljenu zbirku pjesama "Duboko u grobu" na kojoj po prvi puta surađuje sa svojim školskim kolegom i ilustratorom Mariom Matkovićem koji ga i danas prati svojim ilustracijama.
Nakon završene srednje škole odlazi na odsluženje vojnog roka i izabire vojnu karijeru kao svoj budući poziv. Nakon završetka Domovinskog rata završava sve vojne izobrazbe i ostvaruje uspješnu dočasničku karijeru u postrojbama Hrvatske vojske gdje i danas radi.
Razvojem društvenih mreža ponovno se značajnije spisateljski aktivira te objavljuje na web portalima kao što su Književnost uživo, Blacksheep, Ladylike, Imaginarij. Istovremeno, u nastavcima na društvenoj mreži objavljuje roman "Navrati ON ponekad" koji izaziva popriličan interes a na natječaju izdavačke kuće Arte iz Beograda za najbolji neobjavljeni roman u 2015 godini između više od 160 pristiglih radova iz cijele regije ulazi u top 30. Osim proze objavljuje i poeziju koja također pronalazi svoje poklonike. U slobodno vrijeme Predrag je instruktor ronjenja i web dizajner a trenutno piše svoj drugi roman "Ako me nađeš ovdje" o osebujnom prijateljstvu sa riječkom vidovnjakinjom. Roman "Navrati ON ponekad" prema njegovim riječima je roman o naprasno prekinutom prijateljstvu i tragičnom vrtlogu života naravno napisan osebujnim pomalo morbidnim i nadasve mračnim stilom. Svojim velikim literarnim uzorima smatra Edgara Alana Poea te pisca iz domene dječje književnosti Ivana Kušana. Sa svojom profesoricom književnosti Sonjom Dragičević koja mu je potakla ljubav prema pisanju prijateljuje i danas.

Adresa

Shura Publikacije
Pobri, Ulica Dragi 22
51 211 Matulji - Opatija
Hrvatska

Kontakt

Email: shura.publications@gmail.com
Mob: +385 (0)92 110 55 11
Tel: +385 (0)51 70 91 29

";