NEOČEKIVANA REVOLUCIJA

Annarosa Buttarelli, Giannina Longobardi, Luisa Muraro, Wanda Tommasi, Iaia Vantaggiato

NEOČEKIVANA REVOLUCIJA

Prijevod: Mirna Popadić
Godina izdanja: 2014
149 stranica
meki uvez
ISBN: 9539929806
Cijena: 70.00

U naletu globalizacije i uticaja koje ne može u poptunosti kontrolirati ni jedna nacionalna vlada, potrebna su nam mnoga znanja da bismo se snašli u takvim turbulentnim vremenima. O tome razmišlja pet talijanskih intelektualki, okupljenih, skupa sa drugima, u filozofsko udruženje "Diotima" iz Verone. One su profesorice univerziteta, analitičarke, publicistkinje i za sve nas traže odgovor na izazove suvremenih procesa - Što se zaista u svijetu događa i možemo li se "ubaciti u igru" kao ravnopravni partneri.

One otkrivaju epohalne mogućnosti koje nude suvremene tehnologije i to upravo ženama. Nema više neplaćenih poslova, nema više krađe vremena - nove tehnologije daju nam moć koju treba umjeti iskoristiti!!!

Eseji nalaze odgovor na neka suvremena pitanja koja tradicionalni način mišljenja uporno zaobilazi, a koja su postala dijelom naše svakodnevnice, kao što su pitanja novih tehnologija i njihovih posljedica po naše odnose, centralnog mesta koje je novac dobio u komunikacije u obitelji, užoj i široj zajednici, otporima žena tendenciji kapitala da sve pretvori u robu, proizvodnji dobara i simboličkoj proizvodnja u kojoj su žene nesrazmerno zastupljene itd. Drugim riječima, eseji su plaidoyer za snažnije prisustvo žena na simboličkoj ravni društvene produkcije, odnosno u politici, nauci i kulturi. Jer, kako se slažu sve autorice: "Žene su uvijek radile, ali njihovi doprinosi nisu bili valorizirani". Autorice također tumače tezu o nemogućnosti novca kao univerzalne vrijednosti da prikaže sve doprinose žena u društvu, naročito ne njihove kulturne i civilizacijske doprinose (civilizirajući rad žena).

Naslovi - teme u knjizi su:
"Je li novac samo novac" - o centralnoj ulozi koju je novac dobio u međuljudskim odnosima, o odnosu mladih generacija prema radu i novcu, o tome čime možemo zamijeniti posredovanje novca u našim međusobnim odnosima. (Giannina Longobardi)

"Ono što ostaje od vremena" - Filozof Derida ismijava Mme de Maintenon jer je rekla da svo svoje vrijeme daje kralju a 'ono što preostane poklanja Sent Cyr-u', školi za djevojke. Derida smatra ovaj iskaz besmislenim, jer ako nekome damo svo svoje vrijeme, onda nam, logično, ne ostaje više ništa. Zašto Derida nije u pravu- Postoji li drugačije strukturirano vrijeme - Model u kojem se ne odvaja vrijeme života i vrijeme rada? (Iaia Vantaggiato)

"Pasivni život" - Zašto su naša društva došla u stanje bez empatije (suosjećanja za druge), nemogućnost da se osjeti 'iskustvo drugog' i kakve posljedice iz toga slijede? Autorica poziva na aktivno djelovanje, pogotovo simboličko, kao izlaz iz latentne patnje ljudskog bića.
"Raditi radikalno" - Fordistička organizacija rada kao i 'radno vrijeme' zamjenjuju se novim tehnologijama i novim radnim ciklusima. Zašto je potrebno da propadnu 'stare fabrike'? Kakve odgovore treba pronaći? (Annarosa Buttarelli)

"Rad između nužnosti i slobode" - Globalizacija i tehnološke promjene dovele su do dezorganizacije pojedinca. Nismo u stanju vidjeti realnost. Ni država ni tržište ne mogu regulirati procese. Kako staviti u fokus naš neposredni život, u akcijama, kod pregovaranja i u simboličke akcije, da bi se nastale promjene iskoristile za slobodu? (Wanda Tommasi)

Izdavač ima copyright za bivšu Jugoslaviju. Ovo je prvo izdanje.

PODACI O KNJIZI:
Naziv originala: LA RIVOLUZIONE INATTESA - Donne al mercato del lavoro (Annarosa Buttarelli, Giannina Longobardi, Luisa Muraro, Wanda Tommasi, Iaia Vantaggiato;uvod:Lia Cigarini, Floriana Lipparini) Milano, 1997., Nuova Pratiche Editrice
Tiraž: 1000 primjeraka
Broj strana: 144
Korice - kolor, meki uvez
Korekcija i lektura: Izdavač SHURA Opatija
Prijevod: Mirna Popadić
Izdavač: SHURA Opatija, 2005.

PROMOCIJA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ured za ravnopravnost spolova organizirao je promociju knjige "Neočekivana revolucija - žene na tržištu rada" te okrugli stol "Nova nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova" (Europski dom, Zagreb) .

Povodom obilježavanja 8. ožujka - Međunarodnog dana žena, promovirana je knjiga eseja talijanskih autorica Giannine Longobardi, Iaie Vantaggiato, Luise Muraro, Annarose Buttarelli i Wande Tommasi "Neočekivana revolucija - žene na tržištu rada", objavljena u izdanju SHURA PUblikacija iz Opatije i Žar (ŽENSKE AKCIJE Rijeka), a uz potporu Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

O knjizi su govorile predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin, gđa Šura Dumanić iz Ženske akcije Rijeka i Floriana Lipparini, novinarka iz Milana.

Adresa

Shura Publikacije
Pobri, Ulica Dragi 22
51 211 Matulji - Opatija
Hrvatska

Kontakt

Email: shura.publications@gmail.com
Mob: +385 (0)92 110 55 11
Tel: +385 (0)51 70 91 29

";