PRIČAJ LILIT

Nermina Omerbegović

PRIČAJ LILIT


Godina izdanja: 2015
152 stranica
tvrdi uvez
ISBN 9789539929891
Cijena: 99.00

Nova zbirka poezije autorice Nermine Omerbegović naslovljena je Pričaj Lilit. Već i sam naslov kao svojevrsni (auto) referencijalni okvir zbirke nudi nekoliko interpretativnih ključeva. Prvi je aktualizacija motiva Lilit iz kabalističke predaje i biblijsko predanje njezine veze s Adamom. Mit o Lilit aktualiziran je u prvim pjesmama zbirke i doveden u vezu s biblijskom topikom i mitologematikom (Oprosti Lilit, Eva / Hava, Adam / Adem, Zmija, Jabuka). U poigravanju navedenim motivima autorica-subjekt preuzima glas svakog od navedenih entiteta čime svoj diskurz čini bitno intimističkim i ispovjednim. Opuštena protočnost stihova gotovo ležerne, razgovorne intonacije osnove su na kojima će se izgraditi cijelo poetsko tkivo knjige. Među feminističkim toposima izražena je fragmentarizacija koja se najviše ističe u formalnom i sadržajnom izgledu poetske sintakse.

Opuštena protočnost stihova gotovo ležerne, razgovorne intonacije osnove su na kojima će se izgraditi cijelo poetsko tkivo knjige. Među feminističkim toposima izražena je fragmentarizacija koja se najviše ističe u formalnom i sadržajnom izgledu poetske sintakse.

Dihotomija privatno-javno vezana je i za biografski kontekst Nerminina pjesništva i često neprikriveni autorski glas koji izranja iz tektonskih slojeva tekstualnog subjektova identiteta. On se primarno artikulira navedenim biblijskim mitom, potom tanano izbija duž sintagmatsko-paradigmatske osi Teksta i Svijeta zbirke i konkretizira se u završnim pjesmama (Biti seksi u Bosni, Kafanska gerila, Pjesnikinja iz BiH, Moje naslijeđe). Nedvojbeno otkrivanje autorskog glasa postavlja znak približne jednakosti Teksta i Svijeta...

Završni, erotski motivi koji su eksplicitno ili implicitno prisutni u brojnim pjesmama, dodaju još jedan bod njima uz nužnu i već spominjanu napomenu o genetskoj vezi s pjesništvom sunarodnjakinje Bisere Alikadić i postojanju autentičnog ženskog erotskog glasa u mizoginoj i romantički orijentaliziranoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Svi navedeni bodovi dani paparazzima otkrivaju još jednu dimenziju ove knjige, a to je smjelo i lucidno povezivanje poezije i trača. Mit kojim počinje knjiga davno je proglašen tračem (femé: glasina) kako bi se otvorio prostor razvoju filozofije i tragedije u staroj Grčkoj. (Iz recenzije: Tin Lemac)

Više o knjiti, prikaz Dinko Kreho:
https://booksa.hr/kolumne/kritike/o-ljubavi-bez-ironije

Adresa

Shura Publikacije
Pobri, Ulica Dragi 22
51 211 Matulji - Opatija
Hrvatska

Kontakt

Email: shura.publications@gmail.com
Mob: +385 (0)92 110 55 11
Tel: +385 (0)51 70 91 29

";