UMIJEĆE NENASILJA

Maria G. Di Rienzo

UMIJEĆE NENASILJA

Prijevod: Mirna Popadić
Godina izdanja: 2007
128 stranica
meki uvez
ISBN-13: 9789539929846
Cijena: 80.00

Zemlje smo u tranziciji, što podrazmijeva svakodnevne, kratkoročne i dugoročne konfliktne situacije i procese. Radi se o procesima koji neprestano antagoniziraju društvo, suprotstavljajući međusobno razne aktere u svim oblastima djelovanja, a posebice u javnoj sferi (politici par exelence). Ovom zatvorenom krugu međusobnog opresiranja nisu, nažalost, izmakle niti organizacije civilnog društva koje bi po definiciji trebale doprinositi harmoniziranju i smirivanju društvenih tenzija i konfikata.

Konfliktni model društvenog funkcioniranja dovodi do stalne međusobne opresije, nadigravanja, manipulacija i upotrebe nasilja. Tome treba dodati svima znanu činjenicu da je društvo još uvijek opterećeno i svježim traumama iz perioda ratnih sukoba, perioda koji je za sobom bez sumnje ostavio u najnovije naslijeđe legitimnost upotrebe sile u razrješavanju konflikata. Međutim, nasilne metode rješavanja konflikata dovode samo do novih oblika dominacije i gomilanja nezadovoljstva. Osim toga, one zanemaruju stvarni problem i skreću često svoje društveno djelovanje ka sporednim temama. Stoga je našim društvima nužno potrebna stalna edukacija iz oblasti nenasilnog djelovanja - nenasilne komunikacije, nenasilnog aktivizma i nenasilnih modela rješavanja konflikata. Ovaj je "priručnik" stoga namijenjen grupama, organizacijama, institucijama, javnim djelatnicima, svima koji (su)djeluju u razvoju demokratičnih odnosa u društvu.

Osnovni cilj vodiča je da pruži znanja i informacije o takozvanom "trećem načinu" individualnog i grupnog djelovanja putem nenasilnih metoda. Također je jedan od ciljeva projekta da u javni život društva uvede raspravu, razgovor i zagovor nenasilnih metoda kao načina rješavanja suprotstavljenih interesa ili nastalih konflika. Pouke koje ovaj priručnik donosi također su dobre sa stanovišta prevencije sukoba, jer svakog korisnika mogu pripremiti kako da oponentnoj strani pristupi na način na koji će se bolje razumjeti i bez konflikata i trošenja energije i vremena koje konflikti sobom nose (čak destrukcije), iznalaze adekvatna rješenja.

RIJEČ AUTORICE Ova knjiga je prvenstveno plod predanog rada Shure Dumanić i žena koje su sa njom surađivale. Svima njima od srca zahvaljujem.

Pisanje ovog Vodiča bilo je za mene neka vrsta uzvraćanja sredini u kojoj sam učila, tijekom niza godina, mojim učiteljicama i mojem iskustvu.

Činjenica da je danas preveden na drugi jezik potpuno je premašila moja tadašnja očekivanja. Još sam manje mogla i pretpostaviti na koji će jezik biti preveden i u kojoj će regiji svijeta osvanuti i to je bilo ugodno iznenađenje, jer oba su mi ambijenta draga iz više razloga.

Bosna, Srbija, Hrvatska, mjesta su u kojima su se nedavno ludilo i zvjerstvo oružanog sukoba pokazali u svoj silini . To su također i mjesta na kojima su žene i muškarci pokazali veliku volju za mirom i pomirenjem, kroz nebrojene činove otpora i kroz nenasilnu borbu, često plaćajući visoku cijenu za svoj civilni angažman. Oni su nas, u drugim zemljama, spriječili da se ne predamo očajanju, svima mirovnjacima dali su nade.

Ako postoji netko kome treba posvetiti ovu knjigu, to su oni: graditeljice i graditelji mira, čija imena rijetko dospijevaju u medije i čija djela nisu opisana u knjigama službene povijesti. Oni ostavljaju svoj duboki trag u najvažnijoj povijesti- povijesti života i u kolektivnoj memoriji ljudskog roda.

Upravo su nam oni primjer i ogledalo, jer utjelovljuju jednu konkretnu viziju budućnosti i pokazuju praktične načine djelovanja. Odbacivanje nasilja u bilo kojem obliku, da bi se postigla promjena, jeste neizbježni korak u kreiranju društvene alternative.

Svaka struktura (kulturalna, politička, socijalna shema) može biti korisna ili pak limitirajuća, može poticati naš razvoj i učešće, ili ih opstruirati. Strukture koje spriječavaju naš razvitak jesu one koje uspostavljaju hijerarhijske odnose, odnose iskorištavanja, nejednakopravne pristupe resursima, povrede ljudskih prava. Međutim, kao i sve stvari na svijetu, koliko god krute bile, mogu se promijeniti.

Zaustavit jednu nasilnu shemu, prva je i najjednostavnija od akcija koje nam padnu na pamet, ali ako ne želimo da se shema ponovi, naredne akcije trebale bi biti usmjerene ka njezinoj promjeni ili njezinoj zamjeni.

Ukratko, Vodič će vam pokazati jedan osnovni pristup, početnu točku nenasilne akcije. Drugi i druge su, prije vas, prošli određene prakse i našli ih efikasnima: možete ih iskoristiti, upotrebljavati, prilagoditi ih vašim potrebama i, povrh svega, prema njima smišljati nove. Nenasilje je prastari način djelovanja, ali istovremeno je uvijek nov, sačinjen od promišljanja i akcija koje se u konkretnoj situaciji međusobno prožimaju.

Ljudi obitavaju na Zemlji oko 900 000 godina. Ratovi postoje najviše oko 6 500 godina, period koji se u usporedbi sa trajanjem ljudskog života čini ogromnim, ali ne u usporedbi sa cjelokupnim trajanjem ljudskog postojanja. Što smo radili "prije" ratova? Na ovo pitanje odgovorila su četrdesetogodišnja arheološka istraživanja, te danas sa sigurnošću znamo da ljudske civilizacije nisu potekle iz nasilja. Ono što ćemo raditi "poslije", kada rat, militarizam, seksualno nasilje, kućno nasilje, ekološko i ekonomsko nasilje budu samo ružna sjećanja, ovisi o našim izborima danas - od toga što hoćemo i kako ćemo djelovati u ovom momentu.

Izbor nenasilja ima također i individualno značenje, posebnost koja varira od osobe do osobe. Što se mene tiče, izbor nenasilja nije mi donio samo jedan drugačiji način odnosa sa drugim osobama, nego cijelu jednu drugačiju percepciju ambijenta.

Dobro se osjećam kad poštujem stijene, naše sestre, i njihove dugačke periode promjena koje oblikuju dubine oceana i visine planina; kad poštujem živuću zemlju kao da je tijelo majke, i milijarde malih i velikih bića koja se kreću u svojim rupicama i u svojim bezdanima; kad veličam biljke, cvijeće i velika drveća koja se izvijaju u visine i koja se svojima korijenjem guraju u dubinu, jer znam da sve to pridonosi ciklusima rođenja, rasta, smrti, raspadanja i ponovnih rođenja, koja daju plodnost i nove mladice, koja hrane i podržavaju i pjevaju život.

Za sve što raste, teče, leti, skače i pliva, za svako nasmiješeno lice, za svaku suzu koju na poslijetku obriše neka ljudska ruka, i vama oči koje prelazite ovu stranicu, ja odajem zahvalu.

Adresa

Shura Publikacije
Pobri, Ulica Dragi 22
51 211 Matulji - Opatija
Hrvatska

Kontakt

Email: shura.publications@gmail.com
Mob: +385 (0)92 110 55 11
Tel: +385 (0)51 70 91 29

";